mr Richard van der Weide: Valse Aangifte

mr Richard van der Weide (advocaat)

Met grote instemming plaatst de redactie de open brief van mr Richard van der Weide uit Amsterdam. De open brief werd ook onder andere geplaatst in de Volkskrant van 9 maart 2013.

Valse Aangifte

Het is vaak zorgwekkend gesteld met het geloof van politie en justitie in verhalen van rancuneuze ex-echtgenoten. Vorige week kwam naar buiten dat een officier van justitie te Breda vermoedelijk heeft gelogen in de strafzaak tegen een man die door zijn ex-partner na de scheiding werd beschuldigd van seksueel misbruik (Ten eerste, Volkskrant 27 februari). Wat volgde was een nachtmerrie: voorlopige hechtenis, stigmatisering, contact-verbod met de kinderen en baan kwijt.

Als strafrechtadvocaat ben ik opgevoed met het grondbeginsel dat een verdenking alleen dan tot een bewezenverklaring kan leiden, indien uit voldoende wettige bewijsmiddelen de overtuiging kan volgen dat een verdachte het hem ten laste gelegde heeft begaan. Uit bovengenoemde casus blijkt dat in bepaalde strafzaken deze basisregel voor het Openbaar Ministerie kennelijk niet geldt. De vrouw bleek haar man te demoniseren en te beschadigen met leugens, laster, stemmingmakerij en zelfs met het doen van valse aangifte.

Hier gold dat waar rook is, ook vuur is. Het zorgwekkende is dat de officier van justitie en de politie helemaal meegingen in de confabulaties van de wraakzuchtige ex-vrouw.

Dankzij een oplettende advocaat en een professionele rechtbank is de man in kwestie na drie jaar (!) uiteindelijk helemaal vrijgesproken. Een doekje voor het bloeden, want zijn leven is stuk. De officier van justitie zit echter nog steeds op haar plek en is door de hoofdofficier de hand boven het hoofd gehouden. De vrouw die de valse aangifte heeft gedaan, wordt daarvoor evenmin vervolgd.

Mijn voorstel luidt om valse aangiften in relationele kwesties harder aan te pakken. Er staat nu slechts 1 jaar gevangenisstraf op, en het komt zelden tot vervolging. Ondertussen is het leven van het slachtoffer, meestal een man, wel geruïneerd.

Richard van der Weide,
Amsterdam

Leave a Reply