Psychiater: Stop de Overdiagnosticering en Overmedicalisering in de Psychiatrie

een verslaggever

In het programma Boeken, had Wim Brands in de uitzending van 24 maart 2013 de psychiater Dirk de Wachter.

Hoe harder we na 1968 zijn gaan roepen dat we toleranter zijn geworden, hoe meer het tegendeel in de werkelijkheid van de modernere generatie is gaan blijken. Waren onze ouders niet toleranter dan wij waren? We vinden mensen al gauw afwijkend en willen dat opheffen.

In zijn boek “Borderline Times” geeft Dirk de Wachter aan dat iedereen zich in sterke mate blijkt te herkennen in de symptomen die worden gehanteerd voor Borderline. Hoe hard is zo’n diagnose dan te stellen? Dat is precies ook kritiek vanuit de hulpwetenschappen voor de psychologie. Hulpwetenschappen zoals wiskunde, statistiek en wetenschappelijke onderzoeksmethodologie zijn erg kritisch naar de theorievorming van psychologen en psychiaters. Hoe de theorie vervolgens in diagnosestelling terugkomt geeft heel veel te denken.

Dirk de Wachter brengt ook naar voren dat er sterk getwijfeld kan worden aan de overmatige labeling van kinderen met ADHD. Vroeger waren kinderen gewoon druk. Nu doen velen moeite om er ADHD als label aan te geven. Liefst moet overal een pil voor kunnen worden gegeven.

De kritiek van De Wachter komt sterk overeen met de kritiek op het nieuwe handboek DSM. In de toekomstige DSM 5 worden de zaken vaak erg klinisch gemaakt. Er ontstaan steeds meer vragen over de invloed van farmaceutische bedrijven op de beschrijving van stoornissen en ziektebeelden. Het enthousiasme onder psychologen en psychiaters over “hun” nieuwe handboek is daarom nogal “wisselend”.

Veel vakgebieden lossen problemen op een vergelijkbare manier op. Bij discussie is het aanlokkelijk om het probleem van tijd tot tijd een andere naam te geven. Dat haalt de ongewenste focus er weer een beetje vanaf. Borderline gaat tegenwoordig verder onder de noemer van Emotieregulatie-stoornis.

justitieslachtoffers.nl

Leave a Reply