Wie meet het nakomen van de Milieuvergunning van Fibroned? Hoe gingen Apeldoorn en provincie Gelderland met vuilstorten om?

bewoner Dorpersveld in Apeldoorn
aan voormalige vuilstort “Kanaalpark De Maten”

Ik weet nog goed dat ik ambtenaren van de gemeente Apeldoorn trots hun oplossing zag showen aan bezoekers uit andere Europese steden. Als je een laag zand over een voormalige stortplaats legt, zijn alle problemen opgelost. We schrijven het jaar 1974. Dorpersveld is een straat met nieuw gebouwde woningen tegen een voormalige vuilstort plaats.

In de jaren die volgden, viste ik in de Kanaalpark-vijver, ik schaatste erop. Ik sleede van de “hoge bult” en kwam dan tot stilstand in een boomgaard van perebomen. Op een gegeven moment mochten we er niet meer komen: bodemverontreiniging levensgevaarlijk. Zonder duidelijke reden verdwenen de bordjes weer. Was de grond gesaneerd?

Met andere kinderen bouwden we hutten in het park. We groeven er kuilen. Na regen ontstonden er roestige plassen. Olie-achtige kringen lagen er dan op. Regelmatig lagen oude stukken vuilnis, zoals oud plastic speelgoed, in de bovenste laag aarde.

Nu blijkt: we hebben niet eens goed geregistreerd wat er in de berg afval is verdwenen. We hebben niet gemeten welke stoffen in de afgelopen jaren in het grondwater zijn terecht gekomen. Lucas Reinders is ook hierover geraadpleegd. Over Fibroned was hij ook zeer duidelijk. Een energie-centrale die je met de beste bedoelingen niet milieu-vriendelijk kon noemen. Kippenmest en andere “bij-stook-brandstoffen” geven een enorme uitstoot van belastende stoffen in onze omgeving.

Als je niet meet, dan weet je toch niet? Dit jaar realiseren we ons dat meer en meer. Nu zal dan toch serieuzer naar meer chemische stoffen in het grondwater gezocht gaan worden.

De gemeente-ambtenaren stellen echter: we hebben niet gemeten DUS u hoeft zich geen zorgen te maken.

Nu de woningbouwvereniging de woningen in de straat Dorpersveld wil gaan verkopen, maakt die zich echter wel zorgen. Rara, hoe zit dat? Zij vinden plotseling wel verontreiniging in de grond onder de huizen!!

Fijn gevoel zo’n betrouwbare overheid. Fijn gevoel dat die overheid zegt Fibroned als zware industrie wel goed in de gaten te gaan houden. Er blijken niet eens ambtenaren bij de provincie en gemeente te zijn die het meten van Fibroned tot hun taak moeten rekenen. Wij burgers, willen graag aannemen dat ze er wel zijn. Dus nemen we dat maar aan. Zo nemen we ook maar aan dat rechters een belang hebben bij netjes de wet toe te passen en zich ook zelf aan de wet te houden.

De Bezorgde Burgers dachten enige maanden geleden: Fibroned zal er niet meer komen. Nu blijkt dat de gemeente zo veel tijd en energie in de komst van deze “high tech” centrale heeft gestoken, dat ze nu toch wel graag de mogelijkheid wil open houden dat de centrale er nog gaat komen. Apeldoorn moet over een aantal jaren energie-neutraal worden, was en is beleidsdoelstelling

Burgers van Nederland, gaat u maar rustig slapen. Was het niet minister-president Colijn in de jaren rond 1930 die dat zei?
Fijn gevoel … zo’n betrouwbare overheid.

Leave a Reply