Waarom vervolgen ambtenaren geen ambtenaren?

een verslaggever

De ambtenaren die de staatssecretaris met opzet een rapport over de spoorwegen onthielden, blijven gewoon zitten, zonder enige straf.
Een minister wordt wel geacht verantwoordelijkheid te dragen voor niet functionerende ambtenaren en af te treden. Maar dan moet het wel ernstig genoeg zijn. Er moet bovendien een politieke wil zijn om de minister daarop af te rekenen.

De provincie-ambtenaren die hadden gesjoemeld met het storten van afvalstoffen in Gelderland werden zelfs door de Hoge Raad van een mening voorzien. Het arrest maakt het niet echt mogelijk om ambtenaren die voor de baas een misdrijf plegen, als persoon daarvoor te vervolgen.

Wie kan de burgers van Nederland nog uitleggen waarom? Medewerkers van bedrijven kunnen wel voor misdrijven voor de baas worden vervolgd.
Misdrijf is toch misdrijf?

Het OM maakte bij de Moerdijk-brand ook een wat rare figuur. De dader kreeg onschendbaarheid en zou vervolging kunnen ontlopen, als hij tegen zijn baas zou willen gaan getuigen. Ook een soort kroon-getuigen-constructie. Misdrijf is toch misdrijf? Heel selectief is er af en toe een oprisping van besef, dat de hoogst verantwoordelijke het meeste schuld zou dragen aan misdrijven die in vereniging (van bijvoorbeeld een bedrijf) worden gepleegd.

De discussie over civiele en strafrechtelijke vervolgbaarheid en het beperken van de taaie rechtspositie van ambtenaren speelt al vele tientallen jaren.
Wat is er ondertussen gebeurd?

Leave a Reply