Groepsproces. Hypothese: Kinddodingen door moeders worden ondergerapporteerd op Wikipedia.

onderzoeksgroep Vervolgonderzoek Verheugt cs
(Contact mogelijk via redactie. Voegt u gerust andere bij u bekende zaken toe met uw gebruikersaccount of stuurt u gerust een email. Graag met bron van de door u gevonden casus)

Als laboratorium-experiment is de versie van een lemma dinsdag 3 juni 2013 om 23u.00 genomen.
Te toetsen hypothese: vermeldingen van kinddodingen door moeders worden ondergerapporteerd.

Betreft Wikipedia Lemma: Lijst van familiedrama’s met dodelijke afloop

Stand van onderzoek: over 2012 en 2013 konden al meteen met enig googlen 2 cases worden toegevoegd.
Bij voortschrijden van onderzoek kan dus meteen het lemma worden bijgewerkt. Mogelijk dat andere Wikipedianen verklaringen voor de onderrapportage kunnen geven.

Zeer opvallend is dat het er blijkbaar bij alle moderatoren tussendoor is geslopen dat bij dit lemma ook duidelijke bronnen vermeld hadden moeten worden. Die ontbreken namelijk volledig. De lijst blijkt heel erg incompleet. Er komt heel gemakkelijk een beeld naar voren dat mannen oververtegenwoordigd zijn in de dadergroep.

====================================================================================================
lemma integraal; na toevoeging van 2 extra gevonden cases

Een ”’familiedrama met dodelijke afloop”’ is een dramatische gebeurtenis in familieverband waarbij (een of meer) doden te betreuren zijn. Vaak wordt met ”familiedrama” of ”gezinsdrama” een gebeurtenis aangeduid waarbij een of meer gezinsleden worden gedood door een ander gezinslid en de dader (vaak de vader of de moeder) vervolgens [[zelfmoord]] pleegt. In de recente geschiedenis hebben er verschillende familiedrama’s in [[Nederland]] en [[België]] plaatsgevonden.[http://nos.nl/artikel/138035-dader-van-familiedrama-is-vaak-afhankelijk.html Dader van familiedrama is vaak afhankelijk], [[NOS Nieuws]], 19 februari 2010 Oorzaken van familiedrama’s worden meestal in de relationele en psychische sfeer gezocht, zoals problemen rondom een [[echtscheiding]], een als uitzichtloos ervaren situatie et cetera.

== Overzicht van enkele recente familiedrama’s in Nederland ==
* In juli 2002 steekt een vader (35 jaar) in [[Roermond (stad)|Roermond]] zijn huis in brand. Zes van zijn zeven kinderen vinden hierbij de dood.
* In december 2003 steekt een man in [[Schiedam]] van 30 jaar zijn vriendin en twee kinderen dood.
* In mei 2004 vermoordt in [[Berghem (Oss)|Berghem]] een moeder haar drie kinderen. Zij pleegt daarna zelfmoord door voor de trein te springen.
* In oktober 2004 wordt in [[Naaldwijk]] een moeder met drie kinderen gevonden. Zij hebben ernstige steekwonden, waaraan de moeder overlijdt.
* In december 2004 wordt in [[Ruurlo]] een 22-jarige vrouw door haar ex-man vermoord. Ook haar moeder komt naar aanleiding hiervan om het leven.
* In januari 2005 vindt de politie in een woning in [[Zoetermeer]] twee dode kinderen. De moeder pleegt [[zelfmoord]] door voor de trein te springen.
* In april 2005 vindt het [[Zoetermeers familiedrama]] plaats: een man uit [[Zoetermeer]] doodt voor de komst van zijn minnares zijn 31-jarige vrouw en zijn dochters van 3 en 5 jaar. Later worden de lichamen in [[Alphen (Noord-Brabant)|Alphen]] gevonden.
* Ook in april 2005 vermoordt een man in [[Hilversum]] zijn drie kinderen en zijn vrouw, waarna hij de hand aan zichzelf slaat.
* In maart 2006 schiet een man uit [[Zoetermeer]] zijn ex-vriendin dood en schiet haar stiefvader neer. Zij laat twee kinderen van 6 en 8 jaar achter.
* In juni 2006 worden een meisje van bijna twee en een jongetje van zes maanden dood gevonden in een woning in [[Purmerend]].
* In juli 2006 worden in een woning in [[Ermelo (Nederland)|Ermelo]] de lichamen gevonden van een politieman en een vrouw. Uit onderzoek blijkt dat de politieman zijn vrouw met zijn dienstwapen heeft doodgeschoten en daarna zichzelf.
* In december 2006 wordt een vijfjarig jongetje dood aangetroffen in een woning in [[Apeldoorn (stad)|Apeldoorn]]. De 27-jarige moeder meldt zich kort daarna bij het politiebureau.
* In maart 2007 worden in een woning in [[Hengelo (Gelderland)]] de levenloze lichamen van een moeder en twee kinderen aangetroffen. De vader wordt zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.
* Ook in maart 2007, nauwelijks een week na het familiedrama in Hengelo, springt een man samen met zijn twee kinderen in de buurt van [[Haarlem]] voor de trein, na eerst zijn schoonmoeder te hebben vermoord.
* In september 2007 steekt een 29-jarige man uit [[Melissant]] zijn 31-jarige vrouw en 3-jarige kind neer.
* In oktober 2007 brengt een 37-jarige moeder haar 16-jarige kind om het leven in een huis in [[Enschede]] alvorens in [[Hengelo (Overijssel)]] voor de trein te springen.
* In november 2007 brengt een 38-jarige man in zijn woning in [[Middelburg (Zeeland)|Middelburg]] zijn zoontje van 5 en dochtertje van 2 jaar om het leven. Daarna pleegt hij zelfmoord.
* In februari 2008 worden 2 kinderen vermoord gevonden in [[Roosendaal]]. De vader van de kinderen is in eerste instantie spoorloos. Vermoed wordt dat hij de kinderen heeft omgebracht en daarna weggelopen is van huis. Half maart wordt de auto van de man met daarin zijn stoffelijk overschot opgevist uit een kanaal bij [[Westdorpe]].
* In juni 2008 wordt een 14-jarig meisje dood aangetroffen in haar huis in [[Arnhem]] nadat haar 46-jarige moeder haar had gedrogeerd met [[antidepressiva]] en [[slaappillen]] en vervolgens bij een open gasfles in de woonkamer is gaan liggen. Het meisje stierf aan de gevolgen van de ingenomen medicatie en het ingeademde gas. Haar moeder werd gered en zit tot op heden vast.
* In mei 2009 worden 2 tieners (16 en 17 jaar), hun moeder en een 46-jarige man dood gevonden in [[Zwijndrecht (Nederland)|Zwijndrecht]]. Later wordt in [[Bavel]] het stoffelijk overschot van de 43-jarige (ex-)vriendin van de man, gevonden.[http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5044190/Familiedrama-politie-bevestigt-vermoedens.ece Familiedrama: politie bevestigt vermoedens], [[BN/De Stem]], 30 mei 2009
* In juni 2009 brengt een 46-jarige man zijn twee kinderen om het leven in een huis in [[Almere]]. De ex-vrouw slaat alarm als ze haar kinderen gaat ophalen en er niet wordt opengedaan.
* In november 2009 brengt een 45-jarige man zijn 7-jarige zoon om het leven in een huis in [[Oisterwijk (plaats)|Oisterwijk]]. Na de moord springt de man nabij station Oisterwijk zelf voor de trein.
* In maart 2010 berooft een man in [[Zierikzee]] zijn 2 kinderen van 9 en 19 jaar van het leven. Zijn vrouw raakt bij haar vlucht gewond. De man pleegt even later zelfmoord.
* In april 2010 berooft een man in [[Groot-Ammers]] zijn zoon van 18 jaar van het leven. De man pleegt later zelfmoord.
* In september 2011 verhangt een man in [[Veldhoven]] zijn eenjarig zoontje en stuurt een foto van het kind naar de mobiele telefoon van de moeder. De man pleegt later zelfmoord.
* In oktober 2012 brengt een man in [[Schalkwijk (Utrecht)]] zijn vrouw en hun twee dochters om het leven, waarna hij hun boerderij in brand steekt en zelfmoord pleegt.
* In de nacht 16 op 17 januari 2012 [[Terwolde]] 2 kinderen omgebracht door moeder. Poging zelfdoding moeder mislukt.
* In april 2013 wordt in [[Roosendaal]] een omgebracht jongetje gevonden. Zijn moeder had een poging tot zelfdoding gedaan.
* In mei 2013 wordt in [[Zeist]] het lichaam gevonden van een man die zelfmoord heeft gepleegd. Zijn twee zoontjes, met wie hij op stap was, worden na twee weken van [[vermissing]] dood teruggevonden.

== Overzicht van enkele familiedrama’s in België ==
*26 november 1995 – De [[gynaecoloog]] Yves Van Trappen (35) schiet in de vroege ochtend zijn vrouw Leen (35) en hun drie kinderen Laura (6), Eline (4) en Anne-Sophie (2) dood in hun huis in [[Deerlijk]]. Alle vier worden ze gedood in hun slaap. Een uur later pleegt Van Trappen zelfmoord. Het motief wordt nooit duidelijk.
*17 februari 1999 – Freddy Bilsen (47) uit [[Linden (België)|Linden]] doodt zijn vrouw Gisèle Pauly (48) en hun kinderen Eva (13) en Sara (17) met een hakbijl. Daarna pleegt hij zelfmoord.
*11 december 1999 – De ex-bankdirecteur Frans Brems (43) uit [[Langdorp]] vermoordt zijn vrouw Monique Willems (43) en hun twee kinderen Lies (20) en Leen (14). De man had financiële problemen, zo blijkt uit een afscheidsbrief.
*1 september 2003 – Een dokter van [[Syrië|Syrische]] afkomst wurgt in [[Vilvoorde]] zijn zoontje van zeven en dochtertje van vijf. Daarna verhangt hij zichzelf.
*13 november 2004 – Amissa Kazengwa (46) uit [[Sint-Jans-Molenbeek]] rijdt met zijn wagen naar [[Brussegem]]. In de wagen zitten zijn kinderen Hélène (4), Arnold (5), Rashidi (14), Sakina (15) en Salumu (17). Kazengwa heeft ze verdoofd. In Brussegem gooit hij benzine over de wagen en steekt hem in brand. Kazengwa zelf en zijn kinderen komen om.
*13 maart 2005 – Hilde Paepe (35) uit [[Roeselare]] doodt haar vijfjarige dochtertje Romy en pleegt daarna zelfmoord. De vrouw kon niet verkroppen dat haar man bezoekrecht kreeg.
*4 oktober 2005 – In [[Koksijde]] doodt Raoul Lhoir (44) zijn drie kinderen Laura (9), Gauthier (7) en Audrey (5). Hij schiet de kinderen en daarna ook zichzelf dood. Zijn echtgenote Valerie, moeder van de kinderen, had hem verlaten en dat kon de man niet aan.
*2 februari 2006 – Christian W. (38) in [[Temse]] doodt zijn vriendin Priscilla C. (47), hun twee zonen Christopher (14) en Randy (12) en hun geadopteerde dochtertje Yakina (7). Hij plaatst barbecuevuurtjes vlakbij hun slaapkamer. De kinderen stikken. Daarna pleegt hij zelfmoord. Het paar was uit elkaar gegaan en de man kon dat niet verkroppen.

====================================================================================================

Bronnen
Het lijkt me juist om zeker bij dit lemma en dit onderzoeksartikel een bron te noemen. Ik stel voor liefst een rechterlijke beschikking (straf-vonnis) als bron te vermelden, dan wel goed traceerbare plaatsen delict. Er kan worden verwezen naar het onderzoek van A.J. Verheugt. Het onderzoek lopend tot circa 2003 zet kinddodingen van ouders op een rij en is verschenen onder de titel “Moordouders”. Eenvoudig op boekensites te googlen.

Terwolde, 16 januari 2012: rechtbank Zutphen 5 februari 2013, straf-beschikking; eis OM van 16 jaar gevolgd. Roosendaal, april 2013: slechts artikel website Hart van Nederland over aanhouding van moeder op 8 mei 2013.

Leave a Reply