Russische Ethnische Migratie en Kolonisatie als Democratische Schaamlap in Internationale Betrekkingen

– MOSKOU – een verslaggever –

Net als Israël misbruikt Rusland een oude methode om de internationale rechtsregel van zelfbeschikking en democratie aan haar kant te krijgen.

Eerst worden ethnische inwoners van Rusland bewogen om in “bezette” gebieden te gaan wonen. Vervolgens wordt er gezegd dat er een democratische Russische meerderheid in het bezette gebied is. Dat de internationale gemeenschap de belangen van deze Russische gemeenschap moet respecteren. Als deze meerderheid bij Rusland wil horen zal dat moeten worden gevolgd. Zo is de gedachtengang.

Dat is precies de politiek van Rusland (en de USSR) geweest voor de Baltische staten. We weten dus ook precies wat er gaat gebeuren na de Krim als het westen dat gewoon maar laat passeren. Er zijn tegen de zin van de oorspronkelijke bevolking heel veel Russen naar Estland, Letland en Litouwen “gestuurd” om er te gaan wonen. Niet heel verwonderlijk dat dat nu ook voor de nodige spanningen kan zorgen. Hierover berichten media in het westen niet.

In de internationale politiek heeft de VS het nu moeilijk met dit gegeven, omdat het toe blijft staan dat Israël met de Palestijnse gebieden precies hetzelfde doet. Zo veel mogelijk Israëlische kolonisten mogen zich daar vestigen om vervolgens de rechten van Palestijnen te laten “verwateren”. Voor historici springt ook meteen de Heim ins Reich politiek van Nazi-Duitsland in het oog. Rond de Wolga Duitsers en Sudeten Duitsers speelden vergelijkbare gedachten. Helaas weinig nieuws onder de zon. Daders en slachtoffers bedienen zich even later steeds van dezelfde methoden.

In de media is er even nauwelijks aandacht voor de wellicht meer oorspronkelijke bevolking, zoals bijvoorbeeld de Krim Tartaren.

Bij grote belangen zijn we vaak bereid om even wat minder principiëel te zijn.

Leave a Reply