André de Vries, ex-verdachte vuurwerkramp, begin juli 2013 overleden. Hij wijt zijn ziekte en dood aan Justitie.

overgenomen bericht van ANP, NRC (16 juli 2013) en RTV Oost

Binnenland

André de Vries, de man die werd veroordeeld voor het aansteken van de brand die leidde tot de vuurwerkramp bij SE Fireworks in Enschede, maar later weer werd vrijgesproken, is op 46-jarige leeftijd overleden. Hij stierf vorige week aan darmkanker en is gisteren gecremeerd, zo schrijft RTV Oost vanochtend.

De ramp in 2000 kostte 23 mensen het leven en 950 mensen raakten er gewond. De Vries werd in 2002 door de Almelose rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Het gerechtshof sprak hem een jaar later vrij wegens gebrek aan bewijs.
‘Schadevergoeding, maar geen rehabilitatie’

De Vries kreeg na z’n vrijlating in 2003 een schadevergoeding van Justitie omdat hij onterecht twee en half jaar vast heeft gezeten. Hij vertrok naar Azië en keerde jaren later blut terug. Zijn laatste dagen bracht hij door in een hospice. Bij zijn crematie waren een kleine twintig mensen aanwezig volgens de lokale omroep.

De oud-verdachte heeft jarenlang gevochten voor rehabilitatie met zijn advocaat Geert-Jan Knoops, maar dat is nooit gelukt volgens de De Vries zelf en zijn advocaat. Knoops vindt dat De Vries in de steek is gelaten door het Openbaar Ministerie, zo meldt hij tegenover RTV Oost:

“Hij was een eenzame man die door het rechtssysteem verbitterd is geraakt.”

‘Ik wijt mijn ongeneeslijke ziekte aan de overheid en justitie’

André de Vries heeft een afscheidsbrief achtergelaten, waarin hij justitie de schuld geeft van zijn dood. Volgens De Vries hebben de instanties waarheidsvinding ondergeschikt gemaakt aan hogere belangen, zo blijkt uit zijn brief met de titel “verbitterd tot de dood er op volgt”:

“Ondanks een persoonlijk schrijven van de hoogste Officier van Justitie, waarin hij zijn persoonlijke medeleven uit, ben ik nooit gerehabiliteerd. Dit heeft bij mij diepe wonden geslagen.

Ik wijt mijn ongeneeslijke ziekte dan ook grotendeels aan de overheid en Justitie.”

Nog steeds is niet duidelijk hoe de eerste brand bij SE Fireworks is ontstaan die leidde tot de ramp. De Vries laat in zijn afscheidsbrief verder weten dat hij hoopt dat de verantwoordelijken voor de doofpotconstructie van de ramp ooit zullen worden bestraft.

Leave a Reply