Europa weer in Oorlog. Europa in Oorlog met Rusland. Tweede Krimoorlog is begonnen.

– MOSKOU – een verslaggever –

Europa weer in Oorlog met Rusland.

Op basis van historische feiten is te verwachten dat Europa Turkije versneld tot de EU wil laten toetreden. Het zal anders onmogelijk of op z’n minst ongeloofwaardig zijn als Oekraïne eerder in de gelederen zal worden gesloten. De Turken vochten al eerder een bloedig conflict met Rusland uit over belangen op en rond de Krim. Vele Europese landen waren bondgenoot tegen de tegenstander Rusland. Zie de onderstaande gegevens op Wikipedia.

Conflict verklaard uit de Historie.

Om een idee te geven waarom Rusland Oekraïne is binnen gevallen. Voor docenten-geschiedenis was het niet de vraag of Rusland een conflict op deze manier zou aangaan, maar … wanneer?

De Krimoorlog was een van de eerste oorlogen die op grote schaal werden vastgelegd in geschreven rapporten en foto’s: onder meer door William Russell (voor The Times) en Roger Fenton. Het thuisfront bleef, voor het eerst in de geschiedenis, via de kranten op de hoogte van de dagelijkse realiteit van de oorlog.

Sinds 1856 blijkt er veel minder veranderd te zijn, dan velen denken.

Geschiedenis van de Eerste Krimoorlog

Krimoorlog
Onderdeel van de Russisch-Turkse oorlogen
Legerkamp in de Krimoorlog
Legerkamp in de Krimoorlog
Datum 18531856
Locatie Europa, De Balkan, De Zwarte Zee, De Oostzee, Kamtsjatka
Resultaat Geallieerde overwinning, Vrede van Parijs
Casus belli Conflict over het beschermheerschap van christenen op Turks grondgebied.
Territoriale
veranderingen
Donau-monding naar Moldavië
Strijdende partijen
Geallieerden:
Ottoman flag.svg Ottomaanse Rijk
Flag of France.svg Frankrijk
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Savoie flag.svg Savoye
Flag of Kingdom of Sardinia (1848).svg Koninkrijk Sardinië
Flag of Russia.svg Rusland
Flag of Bulgaria.svg Bulgaarse Legioen
Troepensterkte
300.000 Turken
400.000 Fransen
250.000 Britten
18.000 Sardiniërs
700.000 Russen
4000 Bulgaren
Verliezen
200.000 Turken gedood en gewond
100.000 Fransen waarvan 10.240 gedood in strijd; 20.000 gestorven aan verwondingen; ca. 70.000 gestorven aan ziektes
Britten: 2755 gedood in de strijd; 2019 gestorven aan verwondingen; 16.323 aan ziektes
36 Sardinische slachtoffers
2019 Italianen gestorven
374.600 totaal aantal doden
Ca. 522.000 gedood, gewond en gestorven aan ziektes

De Krimoorlog (4/(16) oktober 1853 – 13/(25) februari 1856) was een conflict, uitgevochten tussen het Keizerrijk Rusland en een alliantie van het Tweede Franse Keizerrijk, het Britse Rijk, het Ottomaanse Rijk en het Koninkrijk Sardinië. De oorlog maakte deel uit van de langlopende strijd tussen de Europese grootmachten om invloed op grondgebieden van het in verval rakende Ottomaanse Rijk. Het conflict vond grotendeels plaats op de Krim, maar er waren ook kleinere campagnes in Westelijk Anatolië, de Kaukasus, de Oostzee, de Grote Oceaan en de Witte Zee.

De oorlog heeft verschillende namen. In Rusland staat de oorlog ook bekend als de “Oosterse Oorlog” (Russisch: Восточная война, Vostotsjnaja voina) en in Groot-Brittannië wordt hij soms ook wel de “Russische Oorlog” genoemd.

De Krimoorlog staat bekend om de logistieke en tactische fouten tijdens de landcampagne aan beide zijden (de maritieme zijde was succesvol aan de geallieerde zijde, die de meeste schepen van de Russische Marine had verslagen in de Zwarte Zee). Toch wordt het conflict soms beschouwd als een van de eerste “moderne” oorlogen omdat het “technische veranderingen invoerde die de toekomstige koers van oorlogsvoering mede gingen bepalen,” inclusief het eerste tactische gebruik van spoorwegen en de telegraaf. Het conflict staat ook bekend voor het werk van Florence Nightingale en Mary Seacole, die de eersten waren op het vlak van moderne verpleging, terwijl ze zorgden voor gewonde Britse soldaten.

De Krimoorlog was een van de eerste oorlogen die op grote schaal werden vastgelegd in geschreven rapporten en foto’s: onder meer door William Russell (voor The Times) en Roger Fenton. Het thuisfront bleef, voor het eerst in de geschiedenis, via de kranten op de hoogte van de dagelijkse realiteit van de oorlog.

Leave a Reply